doTERRA esenciálne oleje na spánok Serenity

Problémy so spánkom a so zaspávaním sú bežným problémom; v nedávnej americkej  štúdii sa zistilo že 33 percent populácie nedostáva odporúčané množstvo spánku za noc. Aj keď niektorí môžu byť v pokušení svoj nedostatok spánku ospravedlniť, tento má však širokú škálu negatívnych dopadov na naše telo. Nárast problémov so spánkom môže mať rôzne dôvody vrátane aktuálneho rýchleho tempa života spojeného s vyšším stresom, či časté používanie elektroniky. Na trhu existuje veľa spánkových pomôcok, ktoré sľubujú zmiernenie tohto problému, ale mnoho metód má nežiaduce vedľajšie účinky. Jednou z obrovských výhod esenciálnych olejov je vplyv, ktorý môžu mať na spánok prirodzeným a vyváženým spôsobom.

Pokračujte v čítaní, aby ste sa naučili, ako používať esenciálne oleje pre lepší spánok. 

UPOKOJUJÚCE ESENCIÁLNE OLEJE

Mnoho esenciálnych olejov má upokojujúce účinky na spánok. Esenciálne oleje ako levanduľa a bergamot sú bohaté na linalool a linalyl acetát; obidve zlúčeniny majú známe relaxačné vlastnosti. Tieto oleje môžu byť aromaticky rozptýlené v spálni a vytvoriť tak pokojné prostredie pred spaním. Môžu sa tiež užívať vnútorne na upokojenie nervového systému, na podporu relaxácie a na pokojný spánok.* Do bylinkových čajov, ako je napr. harmanček, môžete pridať dve až štyri kvapky esenciálneho oleja z levandule alebo bergamotu asi 30 minút pred spaním. Ak nemáte náladu na teplý nápoj, jednoducho pridajte dve až štyri kvapky levandule do prázdnej kapsuly a prehltnite.

Okrem levandule a bergamotu, veľa olejov môže byť difúzne rozptýlených, aby pomohli vytvoriť upokojujúce prostredie, ktoré potrebujete pri zaspávaní.

Niektoré esenciálne oleje na spánok je, kvôli ich výhodám, potrebné brať vnútorne. Petitgrain , Vetiver a Rímsky harmanček môžu byť užívané vnútorne, ju aby pomohli upokojiť vaše telo a pripraviť sa na spánok.*

dōTERRA Serenity ™ Restful Complex Softgels

Na zmiernenie občasnej nespavosti užívajte doTERRA Serenity Softgels.* Softgel obsahuje kombináciu levanduľového esenciálneho oleja, L-theanín (aminokyselina nachádzajúca sa v zelenom čaji) a rastlinné extrakty vrátane citrónového balzamu, mučenky a nemeckého harmančeka. Viaceré štúdie ukazujú výhody všetkých ingrediencií pri zlepšovaní vášho spánku.*

L-theanín konkrétne sa preukázalo, že zlepšuje účinnosť spánku, čo sa týka času, ktorý skutočne spíte. Zlepšuje tiež latenciu spánku alebo čas, ktorý trvá, kým zaspíte, keď zhasnú svetlá. Obe sú dôležité pre zdravý spánok, pretože tí, ktorí dokážu rýchlejšie zaspať, majú vyššiu pravdepodobnosť efektívneho spánku.

ĎALŠIE TIPY, KTORÉ VÁM POMÔŽU SPAŤ

Dobre jesť. Vyhýbajte sa jedlám s vysokým obsahom sacharidov, ktoré zaplavujú svaly glukózou, čo spôsobuje mimovoľné pohyby svalov počas spánku a spánkové poruchy. Keď máte chuť si večer niečo „zobnúť“, často to znamená, že vaše telo je unavené, takže je najvyšší čas ísť do postele. Ak tejto chuti neviete odolať, skúste si dať orechy. Orechy poskytujú bielkoviny a tuky, ktoré nielen vašu chuť na večerné občerstvenie uspokoja, ale sa aj pomaly trávia, čo môže podporiť pokojný spánok. Orechy sú tiež bohaté na horčík – minerál, ktorý pomáha upokojiť nervový systém.

Dodržiavajte pravidelný režim, rutinu. Snažte sa dodržiavať pravidelný spánkový režim, chodte spať v rovnakom čase a vstávajte v rovnakom čase. Vytvorenie tohto rytmu pomáha regulovať vnútorné hodiny vášho tela a môže vám pomôcť lepšie zaspať.

Vyhýbajte sa jasnému svetlu a elektronike. Odneste zo spálne všetku elektroniku vrátane televízorov, počítačov a ďalších elektronických zariadení. Snažte sa vyhnúť jasnému svetlu najmenej hodinu pred spaním. Tma pomôže vášmu telu začať produkovať melatonín, hormón, ktorý prirodzene reguluje spánok.

Vytvorte si útočisko pre spánok. Na spánok používajte rôzne esenciálne oleje. Uistite sa, že vaša spálňa je tiché, tmavé a relaxačné prostredie, ktoré nie je ani príliš horúce, ani príliš studené. Vaša posteľ a vankúše by mali byť podporné, ale aj pohodlné. Vaše telo potrebuje čas na prechod do režimu spánku, takže poslednú hodinu pred spaním strávte upokojujúcou činnosťou, napríklad čítaním alebo teplým kúpeľom.

Cvičte v správny čas alebo robte správny typ cvičenia. Dostatok pohybu pomáha udržiavať si svoju hmotnosť, ale môže pomôcť aj pri spánku. Nevýhodou je, že cvičenie príliš neskoro – tesne pred spaním – zvyšuje metabolizmus a telesnú teplotu a môže sťažiť zaspávanie. Ak dávate prednosť neskorému cvičeniu, snažte sa udržiavať odstup medzi večerným cvičením a spánkom aspoň tri alebo štyri hodiny. Alebo zmeňte typ cvičenia, ktoré cvičíte – strečing a jóga sú ideálne na upokojenie mysle a odpočinok.


* Tieto vyhlásenia neboli hodnotené Správou pre potraviny a liečivá. Zmyslom tohto produktu nie je diagnostikovať, ošetrovať, liečiť alebo predchádzať chorobe.