dōTERRA Esenciálne oleje kvapka

Predstavte si, že máte lupu, ktorou môžete vidieť až na molekuly. Touto lupou sa pozriete na kvapku esenciálneho oleja. Nájdete tam prekvapivú škálu prírodných rastlinných chemických látok, ktoré boli dôsledne ovplyvnené tisícročiami evolúcie, precíznym zberom, aby sa uchovala ich jedinečná vôňa, a pozorne získavané, aby sa zachoval pomer fyziologicky aktívnych zložiek. V tejto kvapke oleja by ste videli jeden z najúžasnejších výtvorov prírody.

ČO SÚ ESENCIÁLNE OLEJE?

Rastliny, podobne ako ľudia, potrebujú komunikovať so svojimi susedmi. Potrebujú odpudiť škodcov, odohnať útočníkov a vyliečiť sa po zranení. Veľké množstvo chemických látok, ktoré na to používajú, sú tie, ktoré poznáme z esenciálnych olejov.

Rozmanitosť zlúčenín esenciálnych olejov je ohromujúca: monoterpény, diterpény, seskviterpény, estery, alkoholy a terpenoidy, a to sme vymenovali iba niektoré. Je pravdepodobné, že niektoré esenciálne oleje budú obsahovať zlúčeniny, ktoré sme nikdy nevideli – len zlomok z rastlinných druhov bol študovaný pre ich prínos pre zdravie. 

Esenciálne oleje sú užitočné mnohými spôsobmi, ale to, čo ich robí naozaj odlišnými, spočíva v niekoľkých charakteristikách: prchavosť, synergia a prispôsobivosť.

PRCHAVOSŤ

Esenciálne oleje sú jedinečné a efektívne funkčné, pretože obsahujú zmes vysoko prchavých zložiek. To je jeden z najlepších nástrojov rastliny, ktorá sa nemôže hýbať. Ako môže mäta pieporná komunikovať so svojimi susedmi? Nemôže vytiahnuť korene, takže vylučuje prchavé molekuly. Ako môže mäta pieporná povedať hladnému chrobákovi, aby zostal ďaleko od jej listov či koreňov? 

Vylučuje prchavé molekuly, ktoré ju obklopia ako neviditeľný ochranný štít. V minulosti ľudia využívali túto chemickú prchavosť pre wellness účely. Veda len teraz začína chápať fyziologické procesy, ktoré prebiehajú, keď vdychujeme esenciálny olej.

Vezmite si napríklad levanduľu. Početné štúdie ukazujú, že esenciálny olej z levandule ponúka oveľa viac než len príjemnú vôňu. Bolo preukázané, že vdychovanie levanduľového oleja priamo ovplyvňuje serotonínový systém mozgu, zvyšuje antioxidačné enzýmy a udržuje otvorené dýchacie cesty. Všetky tieto prchavé látky môžu vôjsť do našich nosových ciest a takmer okamžite začnú vplývať na našu fyziológiu. Toto je jeden z dôvodov prečo sú esenciálne oleje tak silné.

Esenciálne oleje

SYNERGIA

Ďalší kľúč k chémickému zloženiu esenciálnych olejov spočíva v krehkej rovnováhe jeho zložiek. Kvapka esenciálneho oleja je akoby momentkou jedinečného zloženia a prostredia rastliny. Všetky chemické látky v esenciálnom oleji (v niektorých prípadoch sú ich stovky) zohrávajú určitú úlohu vo fyziológii rastliny. A všetky tieto zložky tvoria kompletný olej, ktorý je jedinečný ako odtlačok prsta. Tento olej je oveľa bohatší ako súčet jeho jednotlivých častí.

Synergii esenciálnych olejov ešte plne nerozumieme. Vieme, že v mnohých prípadoch obsahuje jeden esenciálny olej niekoľko hlavných aktívnych zložiek, ako sú pinén, eugenol, limonén, linalool a karvakrol a celú radu „stopových prvkov“. Tie sú niekedy prekurzormi alebo reakčnými splodinami tých hlavných zložiek. Niekedy sú nimi jednotlivé chemické látky „prihodené“ do zmesi – trochu jednej látky, štipka inej. Všetky však prispievajú k vytvoreniu úžasného konečného produktu.

Zaujímavé na tom je, že množstvo štúdií preukázalo synergiu základných zložiek esenciálnych olejov. V jednej nedávnej štúdii napríklad sledovali sedem esenciálnych olejov a testovali ich antioxidačné vlastnosti. Výsledky porovnali s výsledkami tej zložky, ktorá sa v oleji vyskytla v tom najväčšom pomere. Štúdia zistila, že antioxidačná schopnosť oleja nezávisí od jeho hlavnej zložky. Často sú to podporné „stopové“ chemické látky, ktoré na seba vzájomne vplývajú a prispôsobujú sa spôsobmi, ktoré ešte nepoznáme.

PRISPÔSOBIVOSŤ

Ľudia sa vyvíjajú spolu s rastlinami. Naše telesné zloženie je založené na rovnakých organických molekulách. Podliehame podobným stresorom a hrozbám pochádzajúcim z nášho životného prostredia. Nie je preto žiadnym prekvapením, že chemické látky vyvinuté na ochranu a tiež ako prispôsobenie životnému prostrediu, sú silnými činiteľmi v ľudskom tele.

Na rozdiel od chemických látok vyrábaných v laboratóriu sa esenciálne oleje môžu zmeniť. Môžu sa prispôsobiť. Môžu sa zmeniť na takú zmes chemických látok, ktorá čo najlepšie podporí prežitie rastliny. Je to práve prispôsobivosť, ktorá zaujala vedcov a zdravotníkov. Mohli by prirodzené možnosti na rastlinnej báze byť lepšie pre naše zdravie ako nemenné chemické látky, ktoré stratili svoju účinnosť? Ďalší výskum bude môcť nájsť odpovede na túto otázku. Rastlina usilovne bojuje o svoje prežitie; my ťažíme z tohto boja, ktorý sa neustále vyvíja.

Jediná kvapka. To je jednotka, ktorú používame pri meraní esenciálnych olejov a hovoríme o chemických zložkách, ktoré sa v nej nachádzajú. Náš súčasný rozsah vedeckých poznatkov sa dá tiež prirovnať k jednej kvapke – jednej kvapke v obrovskom oceáne možností, ktoré čakajú na preskúmanie. Informácie o tom, aké jedinečné a účinné sú esenciálne oleje, budeme zbierať postupne ako urobíme viac štúdií – kvapku po kvapke.


Nicole Stevensová, MsC

Nicole Stevensová je nadšenkyňou v oblasti esenciálnych olejov, ktorá sa vo svojej profesii snaží o zvýšenie dôveryhodnosti a vedeckého pochopenia prírodných produktov. Počas veľkej časti svojej praxe sa zaoberala skúmaním rôznych vlastností esenciálnych olejov.

Nicole získala bakalársky a tiež magisterský titul na Univerzite Brighama Younga. Pracovala tiež v Rakovinovom výskumnom centre UNLV a dokončila projekt, v ktorom sa pozerá na možnosti využívania esenciálnych olejov v procese nazývanom fotodynamická terapia.


  1. Chioca LR, Ferro MM, Baretta IP, Oliveira SM, Silva CR, Ferreira J, Losso EM, Andreatini R. 2013. „Anxiolytic-like effect of lavender essential oil inhalation in mice: participation of serotonergic but not GABAA/benzodiazepine neurotransmission.“ J Ethnopharmacol. 147(2):412-8.
  2. Hancianu M, Cioanca O, Mihasan M, Hritcu L. 2013. „Neuroprotective effects of inhaled lavender oil on scopolamine-induced dementia via anti-oxidative activities in rats.“ Phytomedicine. 20(5):446-52.
  3. Ueno-Iio T, Shibakura M, Yokota K1, Aoe M, Hyoda T, Shinohata R, Kanehiro A, Tanimoto M, Kataoka M. 2014. „Lavender essential oil inhalation suppresses allergic airway inflammation and mucous cell hyperplasia in a murine model of asthma.“ Life Sci. 108(2):109-15.
  4. Dawidowicz AL, Olszowy M. 2014. „Does antioxidant properties of the main component of essential oil reflect its antioxidant properties? The comparison of antioxidant properties of essential oils and their main components.“ Nat Prod Res. 28(22):1952-63.

Zdroj: Časopis Living, Európa 2016, ste.30-31