Toto pekné video (v češtine) vám to vysvetlí za 2 minúty. Pre sčítanejších pokračuje článok dole.

Rozprávanie o jednotlivých olejoch doTERRA nájdete v ďalších rubrikách.

A teraz trochu podrobnejšie …

Esenciálne / éterické oleje, alebo tiež silice, sú vonné, aromatické látky, ktoré rastlina sama používa k vlastnému liečeniu, ochrane, na regeneráciu i komunikáciu s okolím. Tieto látky rastlina tvorí v najrôznejších častiach – v kvetoch, koreňoch, stonkách, v listoch, v ihličí, v plodoch, v dreve, v miazge alebo v kôre a miesto ich vzniku do veľkej miery určuje aj ich účinky. Tie siahajú od posilňovania obranyschopnosti organizmu, cez hojenie rán, reguláciu najrôznejších telesných systémov až k vylaďovaniu psychiky a emócií.

Mnohostrannosť ich pôsobenia, ktoré je zároveň veľmi bezpečné, bez nepriaznivých vedľajších účinkov, z nich robí praktických, príjemných a všestranne užitočných pomocníkov. Ich vôňa býva krásna a veľmi silná. Ak ste sa niekedy tešili z vône ruže, z prechádzky levanduľovým poľom alebo z vône čerstvo odtrhnutej mäty, pocítili ste aromatické kvality esenciálnych olejov. Oleje dodávajú rastline jej charakteristickú vôňu, poskytujú jej ochranu proti chorobám a škodcom a podieľajú sa aj na procese opeľovania.

Tieto prchavé fytochemické látky nie sú založené na vodnej báze. Sú rozpustné v tukoch, ale neobsahujú tuky ani mastné kyseliny, ktoré sa inak nachádzajú v rastlinách alebo v živočíšnom tuku. Čisté esenciálne oleje bývajú priehľadné a ich farba sa pohybuje od čírej, cez žlto-hnedú až k tmavo modrej.

Skúste si doma rukou olúpať zrelý pomaranč. Vonné látky na vašich rukách sú plné esenciálnych olejov.

Mnoho starých kultúr využívalo terapeutických vlastností esenciálnych olejov. Aj v dnešnej dobe sa objavujú stále nové vedecké výskumy a smery, ktoré presadzujú holistický prístup k liečbe a zdravie a ktoré znovu oživujú a znovu objavujú možnosti esenciálnych olejov.

(CPTG) Certifikované čisté esenciálne oleje terapeutickej triedy ® firmy dōTERRA predstavujú najbezpečnejšie, najčistejšie a najliečivejšie esenciálne oleje, ktoré sú v súčasnej dobe dostupné. Sú jemne a odborne získavané destiláciou rastlín, ktoré boli vypestované skúsenými pestovateľmi v rôznych častiach sveta a zozbierané v správnom čase a zodpovedajúcim spôsobom. Len v prípade splnenia týchto podmienok môžu mať esenciálne oleje optimálne zloženie a maximálnu účinnosť. Skúsení užívatelia esenciálnych olejov okamžite čuchom rozpoznajú vynikajúcu kvalitu týchto čistých, bezpečných a účinných terapeutických olejov.

Pohľad do histórie

Esenciálne oleje sa v priebehu ľudskej histórie používali mnohými rôznymi spôsobmi. Egypťania boli jedni z prvých, ktorí ich aplikovali v lekárskej praxi, pri skrášľovacích procedúrach, pri príprave jedál a pri náboženských obradoch. V tejto dobe si obzvlášť cenili oleje ako kadidlo, santal, myrha a škorica, ktoré boli významným artiklom karavanových obchodníkov a často sa vymieňali za zlato.

Od Egypťanov si ich umenie vypožičali Gréci, ktorí oleje používali na terapeutické masáže a v aromaterapii. Tiež Rimania užívali aromatické oleje pre zdravie a pri osobnej hygiene. Pod vplyvom Grékov a Rimanov, ale aj čínskej medicíny a ájurvédského lekárstva, začali Peržania zdokonaľovať metódy extrakcie esenciálnych olejov. V Európe boli esenciálne oleje populárne v stredoveku, zvlášť pre svoje antibakteriálne účinky a vonné kvality.

Ku znovuobjaveniu liečivých vlastností esenciálnych olejov došlo v roku 1937, kedy si francúzsky chemik Rene-Maurice Gattefosse vyliečil čistým levanduľovým olejom ťažké popáleniny. Jeho francúzsky súčasník, Dr. Jean Valnet, úspešne ošetroval vojakov zranených v II. svetovej vojne. Dr.Valnet sa neskôr stal popredným svetovým odborníkom v rozvíjaní aromaterapeutických postupov. V dnešnej dobe sa skúmaním esenciálnych olejov zaoberajú vedci aj lekári a vďaka ich štúdiám sa vedomosti o význame a účinkoch terapeutických esenciálnych olejov rýchlo rozvíjajú.

Použitie esenciálnych olejov

Esenciálne oleje sa dajú použiť pre širokú škálu emocionálnych a fyzických ťažkostí. Môžeme ich užívať jednotlivo alebo v zmesiach – všetko záleží na požadovanom účinku a na skúsenostiach človeka, ktorý ich aplikuje. Bežne sa užívajú tromi základnými spôsobmi: aromaticky (rozptyľovaním do vzduchu), lokálne (na kožu) alebo vnútorne ako potravinový doplnok.

aromatické použitie

Čuch pôsobí v našom tele na mnoho fyziologických mechanizmov, vrátane stimulácie tvorby hormónov a ďalších metabolických procesov. Aromaterapia je založená na predvídateľných reakciách nášho tela na jednotlivé čuchové vnemy. Niektoré oleje majú po rozptýlení do vzduchu veľmi stimulujú účinok, zatiaľ čo iné tíšia a upokojujú. Rozptyľovanie esenciálnych olejov navyše čistí vzduch a uľahčuje dýchanie. Odporúčame používať difúzery na studený vzduch, ktoré oleje nezahrievajú a tak nemenia jeho chemickú štruktúru. Esenciálne oleje môžeme taktiež pridávať do prostriedkov na umývanie a na pranie, kde zvýšia ich účinnosť, budú pôsobiť proti mikroorganizmom a dodajú príjemnú vôňu.

lokálne (topické) použitie

Pretože molekulárne zloženie esenciálnych olejov je blízke zloženiu nášho tela, esenciálne oleje sa po aplikácii na kožu ľahko vstrebávajú a majú v danej oblasti rýchly lokálny účinok. Upokojujú, liečia, regenerujú a s úspechom ich môžeme použiť pri masáži a pri kozmetických procedúrach. Pôsobia tiež ako prírodná dezinfekcia. Chemická štruktúra esenciálnych olejov im dovoľuje prenikať kožou do krvného riečišťa a pôsobiť tak na celé telo.

vnútorné (interné) použitie

Esenciálne oleje sa dajú tiež používať ako potravinové doplnky, ktorými podporíme liečbu najrôznejších zdravotných ťažkostí. Niektoré oleje majú silné antioxidačné pôsobenie, iné podporujú zdravú zápalovú reakciu buniek. Okrem niekoľkých málo olejov sa dá väčšina užívať vnútorne. Ale radšej si vždy túto skutočnosť overte z dostupných materiálov.

Ako užívať esenciálne oleje

Užívanie esenciálnych olejov je veľmi jednoduché a ich účinok býva hlboký, dokonca transformačný. Je dobré si spočiatku nájsť niekoho, kto má s olejmi skúsenosti, prípadne študovať z bohatstva materiálov, ktoré boli o aromaterapii napísané.

Používajte vždy len 100% esenciálne oleje terapeutickej kvality a dodržujte inštrukcie na obale. Esenciálne oleje by nemali prísť do očí, do ucha alebo do otvorených rán. Ak sa pri lokálnom použití objaví začervenanie alebo podráždenie pokožky, aplikujte na podráždené miesto rastlinný olej (frakcionovaný kokosový alebo olivový).

Spôsoby extrakcie

Terapeutické oleje sa najčastejšie extrahujú destiláciou vodnou parou pri nízkych teplotách, kedy je rastlinným materiálom hnaná pod tlakom para, ktorá do seba esenciálny olej absorbuje. Ochladením pary dochádza k prirodzenej separácii a čistý olej sa môže oddeliť. Na zabezpečenie najvyššej kvality oleja a jeho správneho chemického zloženia je potrebné prísne monitorovať teplotu a tlak. Príliš nízka teplota a tlak olej neuvoľní, kým vysoké teploty a tlak môžu poškodiť cenné zložky oleja a jeho účinnosť. Rovnako dôležité ako starostlivé monitorovanie extrakčného procesu je aj starostlivosť vo výbere rastlín a ich častí, ako aj ich úrody v správnom čase. Tento zložitý proces je zároveň umením aj vedou a vyžaduje spoluprácu skúsených pestovateľov aj ľudí, ktorí dokážu olej správne vydestilovať.

Príklad: Na získanie 5ml ružového oleja je potrebných až 12 000 kvetov ruží.

Destilácia vodnou parou je zďaleka najbežnejšie metódou extrakcie, aj keď niektoré oleje (napríklad citrusy) sú extrahované lisovaním za studena. Len niekoľko málo olejov sa získava pomocou rozpúšťadla, ktoré olej naviaže a neskôr sa z finálneho produktu odfiltruje.

Kvalitatívne delenie esenciálnych olejov

Neustále narastá množstvo produktov, ktoré tvrdia, že obsahujú esenciálne oleje. Líšia sa cenou aj kvalitou a nachádzame ich medzi kozmetikou aj v aromaterapii. Mnoho z nich však nepoužíva 100% čisté esenciálne oleje a často ich nahrádza voňajúcimi chemickými látkami, prípadne drahé esenciálne oleje riedia.

Značka CPTG Certified Pure Therapeutic Grade® (Certifikované, čisté oleje terapeutické kvality) predstavuje vnútorný štandard firmy dōTERRA, ktoré určujú spôsob získavania a testovania 100% čistých aromatických látok, ktoré sa nechávajú pretestovať v nezávislých laboratóriách. Značka dōTERRA a registrovaná známka CPTG predstavujú záruku, že tieto 100% čisté esenciálne oleje spĺňajú vysoké štandardy čistoty, zloženia a správneho označovania. Podrobnejšie informácie o značke CPTG nájdete vyššie v článku, a vo videu.

Esenciálne oleje dōTERRA sú 100% čisté aromatické látky, ktoré boli starostlivo získavané destiláciou rastlín. Neobsahujú plnidlá ani umelé prísady, ktoré by oslabovali ich aktivitu. Správny postup extrakcie a metódy kontroly kvality zaručujú, že esenciálne oleje dōTERRA neobsahujú žiadne kontaminanty ako pesticídy alebo iné chemické rezíduá. Okrem toho, že sú prírodného pôvodu a 100% čisté, prechádzajú aj ďalšími testami kvality, ktoré každému oleju zaručujú správne pomery jeho aktívnych zložiek. Dokonca aj 100% čistý esenciálny olej nemusí byť účinný, ak sa na destiláciu nepoužili vhodné časti rastlín, ak rastlina nevyrástla v prostredí, ktoré je pre ňu vhodné alebo nebola zozbieraná v správnej dobe a nebola správne získavaná destiláciou. Môže sa dokonca stať, že extrakt z rastliny nevhodne zozbieranej a v nevhodnom čase bude obsahovať škodlivé zložky.

Certifikované čisté esenciálne oleje terapeutickej kvality firmy dōTERRA sú zaručene 100% prírodné a bez syntetických prvkov alebo kontaminantov. Prechádzajú prísnym testovaním hmotnostnej spektrometrie a plynovou chromatografiou, ktoré zaručujú ich správne zloženie a pôsobenie. Oleje dōTERRA predstavujú najbezpečnejšie a najprínosnejšie esenciálne oleje, aké máme v dnešnej dobe k dispozícii.

(Vyskúšajte toto: Porovnajte vôňu 100% levanduľového oleja dōTERRA s iným levanduľovým olejom alebo produktom obsahujúcim levanduľu. Ak je vôňa tohto druhého produktu v niektorom tóne príliš vtieravá, je možné že tento olej obsahuje chemické zložky. Čistý, 100% levanduľový olej terapeutickej kvality by mal mať harmonické, široké spektrum vône a mal by voňať krištáľovo čisto. Skúste si tento olej naniesť na pokožku. Čistý olej by nemal byť klzký, olejnatý, ale mal by sa rýchlo a bezo zvyšku vstrebať do kože.

Bezpečné užívanie esenciálnych olejov

Certifikované, čisté oleje dōTERRA môže bezpečne užívať celá vaša rodina. Pomôžu vám s celým radom situácií a problémov a ich použitie je veľmi jednoduché. Avšak je vhodné dodržiavať určité pravidlá.

Na riešenie zdravotných problémov používajte len 100% čisté oleje terapeutickej kvality.

Ak sa po lokálnej aplikácii oleja objaví začervenanie alebo podráždenie pokožky, naneste na postihnutú oblasť rastlinný olej (napríklad frakcionovaný kokosový olej alebo olivový olej).

Esenciálne oleje by nemali prísť do očí, do ušného kanálu alebo do otvorených rán. Ak sa vám olej dostane omylom do oka, vyplachujte ho olejom, nie vodou.

Ak sa objavia vážne podráždenia kože, žalúdka alebo dýchacích ciest, prestaňte esenciálny olej užívať.

Ak olej aplikujete deťom, vyskúšajte najprv citlivosť ich pokožky aplikáciou malého množstva oleja nariedeného v nosnom oleji tzv.nosiči (ako je frakcionovaný kokosový, olivový, mandľový olej ap.). Nedávajte olej deťom na ruku, pretože by si ho mohli preniesť do očí alebo do úst.

Ak ste tehotná alebo sa liečite u lekára, poraďte sa s ním ohľadom užívania esenciálnych olejov.

Nezabúdajte, že esenciálne oleje terapeutickej triedy sú vysoko koncentrované rastlinné extrakty, ktoré by sa mali užívať rozumne a s mierou. Spočiatku je dobré obrátiť sa na skúsenejších užívateľov a požiadať ich o pomoc a o radu. Spríjemní vám to začiatky a vaše skúsenosti budú ďaleko prínosnejšie. Akonáhle sa oleje naučíte používať sami, zodpovedne sa o svoje skúsenosti podeľte s druhými.

Prečítajte si tiež Prečo dōTERRA?