Fyziológia esenciálnych olejov dōTERRA
Dr. David K. Hill, hlavný medicínsky poradca Expert v odvetví wellness a esenciálnych olejov, Dr. Hill je predsedom Poradného vedeckého výboru dōTERRA.

Skúmanie histórie používania esenciálnych olejov a ich neustále sa zvyšujúce prijatie v oblasti zdravotníctva v západnej medicíne nám pomáha vnímať ich blahodárne účinky. Existuje veľa vlastností, ktoré krášlia opisy esenciálnych olejov. V prvom rade je to vďaka účinkom, ktoré majú na telo, a ktoré sa niekedy zdajú byť priam zázračné. V spoločnosti dōTERRA oleje často označujeme ako „dary Zeme“. Keď sa však na oleje pozeráme z vedeckej perspektívy, je ľahšie porozumieť vysvetleniu ich biologickej aktivity. Môžeme jednoducho povedať, že esenciálne oleje sú fyziologicky aktívne, alebo inými slovami, esenciálne oleje fungujú tak, že podnecujú zmenu a špecifickú funkciu v tele.

Fyziologicky aktívne

Jedným z dobre známych princípov, ktoré sa priamo vzťahujú na priaznivé účinky esenciálnych olejov je ten, že oleje priamo ovplyvňujú bunky tela. V skutočnosti všetka funkčnosť, ktorú môžeme vidieť u esenciálnych olejov, prebieha na bunkovej úrovni. Dve štrukturálne vlastnosti prchavých vonných látok, ktoré olejom umožňujú, aby tak účinne ovplyvňovali bunkovú aktivitu sú:

  1. rozpustnosť v tukoch
  2. malá molekulárna veľkosť

Bunky sú obklopené ochrannou membránou tvorenou lipidovými (tukovými) molekulami, ktorá má funkciu selektívnej membrány a tá oddeľuje jemné vnútorné systémy od vonkajšieho prostredia. Avšak všetky živé bunky si musia vymieňať materiály (vyživujúce, odpadové látky, atď) na to, aby prežili. Keďže esenciálne oleje sú jednak rozpustné v tukoch a taktiež majú malú molekulárnu veľkosť, vedia rýchlo a jednoducho získať prístup k bunkám. Je veľmi málo iných typov molekúl, ktoré by s takou ľahkosťou vedeli prekročiť bunkové membrány. Molekuly, ktoré sú väčšie alebo nerozpustné v tukoch, vyžadujú špeciálny aktívny alebo asistovaný transport na to, aby sa dostali k bunke (kofaktory, transportné vezikuly, atď.).

Keď z akéhokoľvek dôvodu nastane oslabenie bunky, stáva sa závislou na iných systémoch a funkciách tela preto, aby sa mohla dať do poriadku. Primárnym dôvodom oslabenia bunky môže byť chabá výživa, zápal, toxicita či vystavenie patogénnym mikróbom. Keď je bunka oslabená, obmedzuje to jej schopnosť vhodne reagovať, napríklad môže prísť o aktívne a sprostredkované mechanizmy transportu cez membrány, až dokým sa bunka neopraví.

Štruktúra esenciálnych olejov

Sú to práve unikátne štrukturálne vlastnosti, ktoré esenciálnym olejom umožňujú ovplyvňovať bunkovú aktivitu nezávisle od zdravia tela alebo dostupnosti bunkového transportného systému. Predpokladá sa, že v tele neexistujú tkanivové bariéry, ktoré by zabraňovali prenikaniu olejov. Existuje napríklad dostatok vedeckých dôkazov, ktoré preukazujú schopnosť esenciálnych olejov prekročiť krvno-mozgovú bariéru, najselektívnejšiu bariéru tela. Toto je pozoruhodné a názorne to ukazuje schopnosť všadeprítomnosti vonných zmesí.

Je dôležité poznamenať, že všadeprítomnosť neznamená, že esenciálne oleje priamo ovplyvňujú každú bunku tela. Skôr to znamená, že sú selektívne, lebo sa zameriavajú na konkrétne bunky, ktoré následne spustia systémové reakcie. Dobrý príklad tohto javu si môžeme všimnúť, keď preskúmame limbické reakcie navodené vôňou esenciálneho oleja. Vdychovanie oleja môže priamo ovplyvniť hypotalamus v mozgu. Vďaka dodatočnému prepojeniu so zvyškom tela je hypotalamus schopný vyvolať neurochemické reakcie v určitých tkanivách. Táto oblasť mozgu má na starosti mnoho aspektov fyziologického fungovania, vrátane endokrinného vylučovania, krvného tlaku, teploty, spánkových cyklov, váhy, atď. Toto je príkladom toho, ako sa systémové, celotelové výsledky môžu dostaviť vďaka najjednoduchším spôsobom použitia.

Obr. Fyziológia esenciálnych olejov

Terapeutický rozsah

Aby boli tieto zázračné terapeutické látky čo najúčinnejšie, je potrebné používať esenciálne oleje správnym spôsobom. Termín „terapeutický rozsah“ sa vzťahuje na optimálne dávkovanie esenciálnych olejov, aby sa tak dosiahol maximálny úžitok. Tento rozsah je ovplyvnený mnohými faktormi, vrátane veku, spôsobu výživy, telesnej stavby, takže je potrebné byť si vedomí unikátnosti svojho zdravotného stavu a prispôsobiť sa mu. Napríklad malé dieťa pravdepodobne potrebuje menej oleja než dospelý na to, aby sa dali pozorovať terapeutické účinky.

Aj keď je nemožné kontrolovať všetky premenné faktory, ktoré ovplyvňujú terapeutické používanie, cez konzistentnosť používania vieme vhodnejšie ovplyvniť osobný úžitok z olejov.

Čím je dōTERRA iná

Fyziológia, o ktorej tu hovoríme, je špecifická pre aromatické zložky, ktoré tvoria chemickú súčasť esenciálnych olejov. Aj keď je táto fyziológia univerzálna, neberie do úvahy dôležitosť pôvodu oleja, spôsob zberu a extrahovania. Čo robí spoločnosť dōTERRA inou, nie je veľkosť molekúl alebo rozpustnosť zložiek našich olejov v tukoch, ale skôr náš záväzok, ktorý označujeme ako „Co-Impact Sourcing™“. Tento unikátny model zásobovania nám umožňuje vyberať zložky s tými najúčinnejšími chemickými profilmi z celého sveta, pričom môžeme zdokonaľovať naše mnohotvárne procesy produkcie, aby sme mohli lepšie zaistiť optimálne terapeutické profilovanie a kvalitu. Esenciálne oleje skutočne unikátne zabezpečujú stále výsledky pre zdravie. Je takmer nemožné nespomenúť, že sú darmi Zeme, keďže toľko ospevujeme ich povšimnutiahodné účinky!

Zdroj: Časopis Living Magazíne 2015, str.32-33