dōTERRA PB ASSIST+ probiotiká s prebiotickou vlákninou
Ak je to možné, zdravý človek by mal každý deň dostať do čriev aspoň 5 miliárd živých baktérií, ako napríklad tie v PB Assist+ (probiotiká s prebiotickou vlákninou)

Čo sú probiotiká?

Váš tráviaci systém je plný baktérií. Dobré baktérie pomáhajú imunitnému systému, podporujú trávenie a sú celkovo zdraviu prospešné.

Slovo probiotikum znamená „pre život“. Produkt s probiotikami musí obsahovať živé, aktívne kultúry. Probiotiká sú prospešné pre zdravie Vášho tráviaceho systému a budú sa vo Vašich črevách reduplikovať a prekvitať. Vieme, že existujú rôznorodé baktérie, ktoré pokope rastú a spolunažívajú. Táto komplexnosť prispieva dôležitým spôsobom k zdraviu prospešným účinkom baktérií.

Výskumné štúdie identifikovali desiatky rôznych rodov črevných baktérií, s predpokladom existencie stoviek druhov. Táto rôznorodosť sa zdá byť dôležitou pre celkové zdravie. Rovnováha je však veľmi dôležitá, aby určitý druh nezískal prevahu, čo by mohlo spôsobiť problémy.


Nie všetky baktérie sú zlé

Niekedy Vaše črevá nefungujú tak dobre, ako by ste si želali, alebo viete, že niečo nie je v poriadku. Keď beriete antibiotiká proti zápalu, budete sa chcieť uistiť, že dobré baktérie, ktoré mohli byť antibiotikami zabité, budú nahradené rovnako prospešnými baktériami. Je normálne, ak sú v tele aj nejaké zlé baktérie, ale je dôležité mať správnu rovnováhu medzi dobrými baktériami a zlými baktériami, aby sme si udržali zdravé funkcie trávenia. Používanie kvalitných
probiotických produktov môže pomôcť Vám aj celej Vašej rodine udržať si zdravé trávenie.


Hľadanie najlepšieho zdroja

Vďaka zdravým stravovacím návykom, ako je napríklad jedenie jogurtov alebo kvasených jedál, si môžete v tele udržať zdravé baktérie. Tieto jedlá obsahujú veľké množstvo zdravých baktérií, ale výskum preukázal, že len malé percento prežije prechod cez žalúdok, ktorý obsahuje silné kyseliny. Relatívne malé množstvo baktérií sa dostane až do čreva. Navyše, ak nepokračujete v užívaní probiotík, ich ochranné účinky sa postupom času znižujú. Aby ste dosiahli maximálne účinky, odporúča sa používať doplnky stravy s probiotikami.

Čo je dôležité, keď hľadáte probiotický doplnok výživy?

Po prvé, mal by byť stabilný a mať primeranú trvanlivosť. To znamená, že baktérie by mali byť v suchom, dočasne nečinnom stave, alebo ak sú živé a aktívne, mali by byť v chladničke.

Po druhé, baktérie musia vedieť prežiť v žalúdočnej kyseline, aby sa tak vedeli dostať do menej kyslých čriev a tam rásť a poskytovať Vám symbiotické účinky. To znamená, že musia byť podávané takou formou, ktorá baktérie uvoľní, až keď prejdú cez žalúdok. To väčšinou znamená, že by mali byť podávané vo forme kapsule.

Po tretie, doplnok by mal obsahovať zmes zdravých baktérií, ktoré sa bežne nachádzajú v zdravom čreve. Len jeden jediný druh nezastúpi rôznorodosť, ktorá je potrebná pre optimálne fungovanie čreva. Keď sa zamyslíte nad množstvom baktérií, (ktorých je odhadom 10 násobne viac než buniek v tele, čiže okolo 10 biliónov), uvidíte, že je nevyhnutné požívať zdravé, konzistentné množstvá na to, aby ste mohli ovplyvniť Vaše črevo. Ak je to možné, zdravý človek by mal každý deň dostať do čriev aspoň 5 miliárd živých baktérií, ako napríklad tie v PB Assist+.


Prebiotiká: probiotická výživa

Aby sa probiotikám darilo, potrebujú dostatočné množstvo jedla. Látka, ktorá vyživuje tieto prospešné baktérie sa nazýva prebiotikum – rozpustná vláknina. Táto vláknina by mala primárne pochádzať z ovocia, zeleniny, celozrnných obilnín a strukovín. Ak máte pocit, že Vaša strava nie je tak kvalitná, ako by mala byť, je dôležité túto vlákninu dopĺňať cez výživové doplnky. V súčasnosti našťastie mnoho jedál obsahuje vlákninu. Nachádza sa napríklad aj v proteínových a müsli tyčinkách a dokonca aj v jogurtoch. Vláknina sa tiež dá nájsť v doplnkoch stravy. Pridávame ju do dōTERRA Trim Shakov a do našej novinky Terragreens, jednak kvôli svojej sýtosti a tiež kvôli výhodám pre zdravie čriev. PB Assist+ obsahuje prebiotickú vlákninu, ktorá sa nazýva fruktooligosacharóza (FOS) a podporuje potreby, ktoré má dobrá baktéria v suchom stave tesne potom, čo bola uvoľnená z kapsule do čreva. FOS je vynikajúcim zdrojom potravy pre baktérie.

Dobré baktérie sú základom dobrého zdravia. Zachovajte zdravie baktérií tým, že budete robiť správne rozhodnutia ohľadom stravy a používať probiotiká a prebiotiká v takej forme, v ktorej sú chránené pred kyselinami. Používajte vlákninu ako doplnok výživy, ak ho nemáte dostatok vo Vašej dennej strave. V každom ročnom období je dôležitý prospešný vzťah, ktorý máme s našimi črevnými baktériami, keď sa zlé baktérie snažia prevziať nad nami moc.

Aj detské zdravie začína v brušku, a preto nezabúdajte ani na probiotiká pre našich najmenších, pre ktorých dōTERRA špeciálne pripravila probiotiká v prášku na spôsob šumienky, s jahodovo – melónovou príchuťou.

PB Assist™ Jr. (30 sáčkov) je probiotický výživový doplnok v prášku navrhnutý pre deti či dospelých, ktorí majú problém s prehĺtaním tabletiek. Obsahuje jedinečnú zmes šiestich rôznych probiotických kmeňov, ktoré boli špeciálne vybrané vďaka svojim pozitívnym prínosom u detí. Tieto probiotiká sú zmesou v podobe lahodného prášku, ktorý si môžete nasypať priamo do úst a zábavným a chutným spôsobom tak zaradiť probiotiká do každodennej starostlivosti o seba a svojich blízkych.*

Hlavné výhody:

  • Lahodný produkt, ktorý sa ľahko užíva a deti ho milujú
  • Obsahuje jedinečnú zmes šiestich rôznych probiotických kmeňov, ktoré boli špeciálne vybrané vďaka svojim pozitívnym prínosom u detí

PB Assist+ dōTERRA doterra probiotiká
Kľúčové účinky probiotík:
  • Udržiavajú zdravé črevá
  • Podporujú trávenie
  • Zabraňujú zlým baktériám spôsobovať problémy
  • Poskytujú dôležité výživné látky

Najlepšie probiotické jedlá:
  • Horká čokoláda
  • Jogurt (so živými kultúrami)
  • Kyslá kapusta
  • Kefír
  • Miso

Článok z rubriky: Kútik výživy s Dr. Torym Parkerom, PhD.

Dr. Parker získal PhD. v oblasti nutričnej vedy z Univerzity v Illinois v Urbana-Champaign.
Má rozsiahle skúsenosti v oblasti spracovávania a chemického zloženia jedál, biochémie, fyziológie a ľudskej výživy. Pracoval aj v oblasti výroby doplnkov výživy a tiež v akademickom prostredí a to z neho robí dokonalého kandidáta, ktorý dokáže pochopiť vývoj produktov, výskum a fyziológiu a chémiu v oblasti zdravej výživy,
Dr. Parker má nákazlivú vášeň pre učenie ľudí o prepojení medzi zdravou výživou a dlhým životom bez priskorého objavenia sa degeneratívnych stavov, ktoré sa spájajú s chabým životným štýlom.

Zdroj: Časopis Living Magazíne 2015, str.24-25