Lokálne použitie na pokožku je jedným zo spôsobov ako môžete zažiť účinky esenciálnych olejov dōTERRA®. Táto forma aplikácie je jedinečná vďaka tomu, že umožňuje lokalizované účinky v mieste aplikácie a zároveň podporuje celé telo. Okrem toho môžete esenciálne oleje používať lokálne, keď chcete jednoduchým spôsobom pomôcť určitej časti tela.

ZÁKLADY RIEDENIA

Riedenie je procesom, ktorým sa esenciálne oleje zmiešajú so základovým olejom – čistým rastlinným olejom, ktorý pomôže „zaniesť“ esenciálny olej do kože. Riedenie má mnoho výhod, ako napríklad zväčšenie plochy povrchu pre absorbciu oleja, zvýšenie absorbcie suchej pokožky a predchádzanie citlivej reakcii. dōTERRA na riedenie uprednosťnuje frakcionovaný kokosový olej vďaka jeho dlhej životnosti a ľahkej textúre.

KLASIFIKÁCIA OLEJOV PRE LOKÁLNE POUŽITIE

Neriedené: Oleje charakterizované ako „neriedené“ môžete aplikovať na pokožku bez riedenia nakoľko majú nesmierne jemné chemické zloženie. Dobrými príkladmi „neriedených“ esenciálnych olejov sú: kadidlo, levanduľa, čajovník, medovka a santalové drevo.

Delikátne: Oleje v tejto kategórii majú veľmi silné chemické zloženie a musia sa pred lokálnym používaním riediť so základovým olejom. Medzi oleje na „delikátnu“ pokožku patrí kasia, škorica, klinček, oregáno a tymián.

Senzitívne: „Senzitívne“ oleje sú tie, ktoré sa majú riediť pred použitím u detí či ľudí s citlivou pokožkou. Príkladom týchto olejov je bergamot, čierne korenie, eukalyptus, zázvor a mäta pieporná.

BEZPEČNOSŤ PRI POUŽÍVANÍ

Aj keď je precitlivenosť na olej veľmi nezvyčajná, môže sa niekedy vyskytnúť. To sa stáva pri zvýšenej reakcii na esenciálny olej, čo môže mať za následok nechcenú reakciu pokožky či celého tela. Na zníženie rizika a istotu o bezpečnosti používania je vhodné uvedomiť si, ako Vaše telo na olej reaguje, množstvo použitého oleja a kde ho nanášate.

Nevyhnutné tipy na bezpečné používanie:

  • Citrusové oleje obsahujú jedinečné fotosenzitívne zložky, ktoré sa nazývajú furokumatíny. Je dôležité, aby ste sa vyhli slnečnému žiareniu, horskému slnku či iným zdrojom UV žiarenia, a to na minimálne 12 hodín po aplikácii týchto olejov na pokožku.
  • Všetkého veľa škodí! Esenciálne oleje sú veľmi účinné a stačí Vám iba malé množstvo. Začnite s 1 až 2 kvapkami, a ak je to potrebné, až potom zvýšte dávku.
  • Nezabudnite riediť! Riedenie v žiadnom prípade neznižuje účinnosť esenciálnych olejov a poskytuje mnoho výhod, ktoré pomôžu skvalitniť Vašu skúsenosť.
  • Pred aplikáciou nového olejčeka najprv vykonajte krátky test citlivosti a to nanesením malého množstvo oleja na málo viditeľné miesto. Na pár hodín si ho každú hodinu skontrolujte, aby ste zistili, či sa nevyskytla nejaká reakcia.

Iné efektívne metódy lokálnej aplikácie:

  • Pridajte zopár kvapiek do teplého kúpeľa.
  • Urobte si horúci či studený obklad. Stačí namočiť uterák a pokvapkať ho esenciálnymi olejmi a priložiť na tú vybranú časť tela, ktorá to potrebuje.
  • Olej môžete tiež pridať do telového mliečka či hydratačného krému a naniesť na pokožku.
  • Zmiešajte s vodou a použite ako ústnu vodu či kloktadlo.
Lokálne používanie esenciálnych olejov