napísal Dr. Brannick Riggs, MUDR., z Rady certifikovaných rodinných lekárov

Aké je len úžasné v dnešnej dobe pracovať s esenciálnymi olejmi a modernou medicínou! Kultúra lekárstva sa mení. Tradične to bola paternalistická kultúra, kde pacient šiel za lekárom a ten mu povedal, čo má robiť. Tento model sa dá charakterizovať ako epizodický a reaktívny. Nazýva sa to „prístup hrdinu, pri ktorom je lekár jediným zdrojom vedomostí, vzdelania a rozhodovania a všetci ostatní lekárovi len dopomáhajú“ (Building a Team Based Medical Practice, Medical Economics, 10. september 2013). Kultúra sa momentálne mení tak, že základom je tímový prístup sústredený na zdravie pacienta.


Tento tím sa môže skladať z poradcu, akupunkturistu, chiropraktika, lekára, športového trénera, atď., pričom sa všetci sústredia na pacienta. Táto štruktúra vymedzuje pacienta ako vedúceho tímu ľudí, ktorí sa zaujímajú o jeho alebo jej zdravie. Táto zodpovednosť v tomto prípade padá na pacienta a to je jej správne miesto. Celé desaťročia lekári preberali prevažnú časť zodpovednosti za pacientovo zdravie a malo to obmedzený úspech. Ale pacienti a lekári začínajú objavovať lepšie postupy.

Obr. Tímový prístup k pacientovi

Možnosť voľby

Prečo je to vlastne také úžasné? Ako pacienti a spotrebitelia zdravotnej starostlivosti sa môžeme sami za seba rozhodovať ako a od koho si necháme poradiť. Môžeme sa rozhodnúť, aké lieky na predpis si vyberieme od lekára a aké alternatívne spôsoby by sme radi vyskúšali. Keď si takto necháme poradiť od každého člena nášho tímu, môžeme si osvojiť tieto poznatky a rozhodnúť sa, čo urobíme a čo nie. To neznamená, že sa z nás stanú nezodpovedné deti a že by sme mali niektorých členov nášho tímu považovať za bezcenných. Skôr máme zvážiť možnosti vyplývajúce z rád a výskumu a na základe toho môžeme urobiť múdre rozhodnutie ohľadom nášho vlastného zdravia. Esenciálne oleje sú očividnou súčasťou takýchto rozhodnutí.

Moja vlastná skúsenosť s esenciálnymi olejmi sa začala podobne ako skúsenosti mnohých z Vás. Moja žena a ja radi pozeráme filmy s našimi piatimi deťmi. Raz v noci si položila hlavu na moju hruď a počula, že moje srdce bije nepravidelne. Veľmi ju to trápilo. Sľúbil som jej, že pôjdem za jedným z mojich kolegov, aby sa dôkladne pozrel na tento symptóm a preveril, že mi to nebude spôsobovať problémy. Po viacerých testovaniach mi bola diagnostikovaná bežná nepravidelnosť srdcového rytmu, ktorá našťastie neskráti môj život. Moja manželka sa tiež pustila do skúmania môjho stavu a raz v noci navrhla, aby som si dal na hruď a chodidlá Ylang Ylang predtým, než spolu začneme pozerať film. Ohromilo ma, ako rýchlo som pocítil, že moje srdce nabralo normálny rytmus a udržalo si ho po dobu 6 až 8 hodín. Vtedy som si uvedomil, že tieto oleje majú moc zmeniť fyziológiu tela. Sú chvíle, kedy je návšteva lekára najvhodnejšou voľbou, ale často si môžeme udržať zdravie, keď budeme rozumným spôsobom aplikovať, inhalovať alebo konzumovať tieto úžasné dary Zeme. Keď sa vzdelávame ohľadom našich tiel a esenciálnych olejov, môže nám to pomôcť určiť, ktoré rozhodnutie je tým správnym v danej situácii. Tiež pevne verím, že čo sa našich tiel týka, všetci máme dar intuície.

Úloha esenciálnych olejov

Ako rodinný lekár som veľmi vďačný za to, že môžem svojim pacientom ponúknuť viac než len lieky. Zistil som, že esenciálne oleje fungujú efektívne pre ich zdravie a životnú pohodu. Vzdelávanie sa v oblasti esenciálnych olejov ma viedlo k tomu, aby som ich čoraz častejšie odporúčal pacientom. Keď skúmam esenciálne oleje a zmesi dōTERRA a využívam zväčšujúce sa množstvo literatúry o nich, neustále ma ohromujú vlastnosti týchto rastlín. Chemické zloženie v jednom oleji je tak rozsiahle, že mi to berie dych!

Zatiaľ sme odkryli iba špičku ľadovca v pochopení schopnosti toho, čo nám tieto oleje vedia poskytnúť. Moji kolegovia-lekári sa ma často pýtajú, ako je možné, že je pre mňa tak ľahké odporúčať terapie, ktoré majú rastlinný pôvod. Keď som sa začal zaoberať prírodným zdravím, objavil som, že mnoho bežne používaných liekov pochádza z rastlín. Väčšina lekárov predpisuje lieky, ako napríklad Colchicine na dnu, Digoxin na kongestívne zlyhanie srdca a Scopolaminové náplaste proti nevoľnosti na mori alebo pri cestovaní. Všetko sú to zlúčeniny s rastlinnými zložkami. Zoznam liekov na predpis, ktoré majú rastlinný pôvod, je dlhý a pestrý. Z toho vidíme, že väčšina lekárov tradičnej západnej medicíny už denne predpisuje lieky s rastlinným pôvodom. Rozdiel teda nie je taký veľký, ako sme si mysleli, a ako lekári potrebujeme urobiť krôčiky k tomu, aby sme používali všetky prostriedky, ktoré sú pre nás dostupné, vrátane esenciálnych olejov. Dôverujem štandardom, ktoré dōTERRA stanovila a neviem sa dočkať, kedy sa naučím viac o výskume a spôsoboch používania esenciálnych olejov.


Dr. Brannick Riggs pracuje v oblasti lekárstva už 13 rokov. V roku 2001 ukončil štúdium na lekárskej fakulte na Arizonskej univerzite v Tucsone a tiež získal vzdelanie v oblasti alternatívnej medicíny. Venuje sa rodinnému lekárstvu a je členom Americkej akadémie rodinných lekárov. V súčasnosti pôsobí v Utahu a rád používa esenciálne oleje u seba doma a tiež ich využíva vo svojej lekárskej praxi, aby požehnal životy svojich pacientov. Dr. Riggs momentálne spolupracuje so spoločnosťou dōTERRA v ich úsilí poskytovať dobrovoľnícke služby a v prevádzkovaní hospicu.


Zdroj: Článok prevzatý z Časopisu LIVING MAGAZINE 2015, str.22-23