Detský chrup

Detský chrup má 20 zubov. Oproti trvalému dospeláckemu, ktorý má 32 zubov, mu chýbajú 3 posledné stoličky dole i hore. Kedy sa objavia prvé zúbky, závisí vo veľkej miere na dedičnosti.

Medzi 5.-7.mesiacom sa väčšine detí prerezáva prvý zúbok. Niektorým deťom sa však prvý zúbok prereže až po oslave prvých narodenín. Jednému z 5 000 novonarodených detí sa dokonca stáva, že sa narodí už s vyrasteným zubom.

Po prerezaní prvého zúbku ostatné predné zuby rastú za ním obyčajne rýchlo. Rast zúbkov sa dá rozlíšiť pod ďasienkom dieťatka ešte pred ich prerezaním. Na ďasienkách sa začnú vytvárať malé biele škvrnky. Neskôr pred samotným prerezaním zúbkov, sa v ďasnách vytvoria malé biele hrčky.

Zvyčajne sa ako prvé prerezávajú dolné stredné rezáky, po nich 2 horné rezáky. Keďže tieto zúbky môžu narásť naraz a rýchlo, poradie ich rastu môže byť mierne odlišné. Stáva sa, že dieťatku narastú 2 alebo 3 zúbky v priebehu niekoľkých dní alebo týždňov. Po prerezaní predných zubov môže nastať dlhšie obdobie bez zúbkov.

V nasledovnej fáze rastu zúbkov začínajú rásť prvé horné stoličky, za nimi prvé dolné stoličky. Opäť môže nastať v raste zubov pauza, po ktorej sa začnú prerezávať očné zuby (sú 4, najprv narastú horné, potom dolné) a nakoniec sa prerezávajú 4 druhé stoličky (opäť najprv dolné, potom horné). Rast zúbkov je proces, ktorý trvá zvyčajne do 2 a pol až 3 rokov dieťaťa.

Aromaterapia a prerezávanie zúbkov

Vrámci AROMATERAPIE máme niekoľko možností ako sa s potiažami pri prerezávaní zúbkov vysporiadať čo najlepšie.

Skúsenosti s esenciálnymi olejmi pri prerezávaní zúbkov

Tu sú tipy na esenciálne oleje a zmesi esenciálnych olejov, ktoré fungovali u nás i v našom okolí v rodine i u priateľov.

Môj malý má 6 zúbkov a ani s jedným sme zatiaľ vďaka prírodným riešeniam nezažili neprespatú noc… spanie v kuse 8 hod.u neho síce nehrozí nakoľko je to labužník na dojčenie, ale vďaka esenciálnym olejom a spomínaným zmesiam neplačká a zaspí, nakojí sa a spí hoc mu práve rašia zúbky jak huby po daždi.

LEVANDUĽA
ČISTÝ ESENCIÁLNY OLEJ

Lavandula angustifolia | 15 ml

Levanduľa sa už tisíce rokov cení pre svoju nezameniteľnú arómu a účinky na zdravie.

  • Všeobecne používaná pre svoje upokojujúce a relaxačné vlastnosti
  • Upokojuje občasné podráždenia pokožky
  • Má uvoľňujúce vlastnosti, ktoré môžu podporovať pokojný spánok

A teda aký postup u nás funguje?

Keď sa blíži večer difúzujem na striedačku LEVANDUĽU alebo SERENITY.

dōTERRA SERENITY™
Zmes na oddych | 15 ml

Zmes na oddych je navrhnutá, aby poskytla okamžité uvoľnenie pomocou esenciálnych olejov, ktoré sú známe tým, že upokojujú emócie, zmierňujú napätie a podporujú pokojný spánok.
• Upokojuje zmysly
• Zmierňuje pocity napätia
• Pomáha vytvoriť pokojnú
atmosféru na spanie

Na nožičky, pozdĺž chrbtice, na záhlavie natierame k večeru upokojujúcu zmes CALMER. Ak nedám Calmer použijem LAVENDER Touch (zriedená levanduľka, za mňa top esenciálny olej – využijete nielen pre bábo aj pre seba na ukľudnenie a nielen na to samozrejme..štípance, škrabance, poranenia ap.)

HARMANČEK (Roman Chamomile) je jemnejší ako LAVENDER, ten v ZRIEDENEJ FORME (v nosnom kokosovom/mandľovom/panenskom olivovom oleji kvapnem 1-2 kvapky) natieram pozdĺž chrupu z vonkajšej strany čeľuste a za ušká a na zátylok ku chrbtici. (Zvyšok z dlane dotriem pozdĺž chrbtice a na chodidielka zo spodu).

RUMANČEK RÍMSKY
ČISTÝ ESENCIÁLNY OLEJ
Anthemis nobilis | 5 ml

Rumanček rímsky je najvšestrannejší
zo všetkých rumančekov a získava sa
z kvetu rastliny rumančeka rímskeho, ktorý je podobný sedmokráske.
• Pred spaním nanášajte na chodidlá
• Podporuje zdravie vlasov a pokožky hlavy
• Produkuje sladkú kvetinovú vôňu,
ktorá upokojí myseľ

Navyše mám v panenskom olivovom oleji rozrobenú roll-on zmes, po 1-2 kvapkách z levanduľe a rímskeho harmančeka doliate olivovým olejom do 10ml roll-on fľaštičky, ktorou natieram hrčkavé ďasienka.

STEADY™ UZEMŇUJÚCA ZMES
Zmes Steady upokojuje pokožku a
povznáša, preto je vynikajúca ako zmes na každý deň. Obsahuje amyris, jedľu balzamovú, koriander a magnóliu s frakcionovaným kokosovým olejom. CALMER™ UPOKOJUJÚCA ZMES
Upokojujúca zmes podporuje pokojnú atmosféru, aby bol čas pred
spaním pokojným a príjemným zážitkom.Obsahuje levanduľu, kanangu,Buddha Wood a harmanček rímsky s frakcionovaným kokosovým olejom.

Počas denného nekľudu používame masážne zmes STEADY (pozdĺž chrbtice a zo spodu nožiek). Ten je perfektný i na cestovanie..do auta (namiesto Kinedrylu)

Tak prajem príjemné zúbkovanie a veľa prespatých hodín.