Lymfatický systém masáž doterra

Hoci sa lymfatický systém veľmi podobá krvnému systému, nie je to uzatvorený systém a nemá centrálnu pumpu, srdce, ako je to pri kardiovaskulárnom systéme a je tiež oveľa jemnejší. Lymfatický systém pozostáva z lymfatických ciev, lymfatických uzlín, lymfatických kmeňov a lymfatických orgánov (týmus, mandle, slezina, kostná dreň a slepé črevo). 

Lymfatický systém a jeho funkcie

Lymfatický systém je neoddeliteľnou súčasťou imunitného systému človeka. Lymfatický systém absorbuje prebytočné tekutiny a zaisťuje ich návrat do krvného riečiska. Lymfatický systém odstraňuje jedovaté splodiny vznikajúce v priebehu metabolických procesov v organizmu alebo toxické látky, ktoré do organizmu vstupujú z vonkajšieho prostredia (či už vzduchom alebo potravou).

Lymfatický systém a jeho zlyhanie

Pokiaľ lymfatický systém nefunguje správne, dochádza v podkoží k hromadeniu vody, tuku a odpadových látok. Lymfatický systém so zlou funkciou sa spočiatku prejavuje veľmi nenápadne, ako únava nôh, neskôr celého tela. Pokračuje to opuchmi členkov, lýtok, stehien a nakoniec i opuchmi v brušnej oblasti. Splodiny metabolizmu sa ukladajú do medzibunkových priestorov a lymfatický systém nezvláda plniť svoju funkciu. Pokiaľ nedôjde ku včasnému zásahu, návrat do normálnemu stavu nebude už možný. Preto je veľmi dôležitá prevencia (posilňovať lymfatický systém). Posilniť lymfatický systém a tým pádom vašu imunitu môžete použitím lymfatickej masáže. Lymfatická masáž navyše pomáha v prevencii vrások a celulitídy.

Lymfa (miazga) je bezfarebná tekutina kolujúca v lymfatickom systéme. Zbiera sa z celého tela a vracia sa do krvi. Zloženie lymfy je podobné krvnej plazme, len obsahuje menej bielkovín. 

Funkcia lymfy:

  • Odvod prebytočnej tekutiny 
  • Odvod tukov (predovšetkým triacylglycerolov) 
  • Ochrana organizmu (pri infekcii nastáva v lymfatických uzlinách zápal, dochádza k ich zväčšeniu)

Čoraz viac ľudí chápe dôležitosť nášho lymfatického systému pre naše zdravie. Lymfatický systém dopĺňa obehový systém a je kľúčovým hráčom v našej schopnosti odvrátiť choroby a liečiť zranenia. Na rozdiel od obehového systému lymfatický systém nemá pumpu na cirkuláciu alebo pohyb lymfatickej tekutiny. Vyskúšajte prírodné riešenia na podporu lymfatického systému, ako aj kombinácie s príslušnými esenciálnymi olejmi.V mnohých krajinách je lymfatický systém uznávaný pre jeho význam v preventívnej zdravotnej starostlivosti. Je všeobecne známe, že tento systém podporuje každý iný systém v našom tele vrátane trávenia, imunity a nervového systému. Má dokonca úlohu pri regulácii hmotnosti. Na podporu lymfatického systému použite tieto rady a cvičenia.

Vyskúšajte suché kefovanie na podporu lymfatického systému

Zistilo sa, že technika kefovania na sucho nielenže odstraňuje odumreté bunky kože (metóda podobná peelingu), ale navyše stimuluje obehový a lymfatický systém. Tým pomáha odstraňovať toxíny a uvoľňuje lymfatické preťaženie organizmu vedúce až k oslabeniu celkovej imunity. Ďalšou úžasnou výhodou, ktorú väčšina žien pri používaní tejto techniky ocení, je zmiernenie až postupné „zlikvidovanie“ teda zbavenie sa celulitídy. Celulitída je v podstate vrstva tvorená toxínmi, ktoré sa hromadia v tukových bunkách.

Objednajte sa na lymfodrenáž

Lymfodrenáž je hmatová technika, ktorá obnovuje a zvyšuje obeh lymfy, zlepšuje látkovú výmenu, detoxifikuje organizmus.  Aby však bola naozaj prínosom, musí ju vykonávať odborník, ktorý pozná, v ktorých častiach tela sa prejavujú poruchy lymfatického systému a kde musí pôsobiť.  Inak toto ošetrenie nielen nepomôže, ale môže dokonca nenávratne poškodiť lymfatický systém a okolité tkanivá.  Skúsený lymfoterapeut manuálnou masážou (čo sú jemné dotyky) odblokuje hlavné uzliny a odvedie drenážovanú tekutinu vylučovacím systémom z tela von.
Tento spôsob práce s telom využíva veľmi mierny tlak, pretože lymfatický systém je priamo pod povrchom kože a nevyžaduje veľký tlak na to, aby pomohol pri pohybe lymfy.

Použite Rebounding, alebo bezpečné skákanie na trampolíne na podporu lymfatického systému

Rebounding je šport u nás známy skôr ako  skákanie na trampolíne. Jednoduchým skákaním pomáhame rozhýbať lymfatickú tekutinu, aby sme znížili toxíny v našom tele. Je to tiež skvelý spôsob, ako sa hýbať a pritom sa baviť!

Pravidelné cvičenie akým je aj skákanie na pružnej trampolíne zlepšuje celkovú cirkuláciu, krvný i lymfatický obeh.  Zvyšujúci  prietok krvi v tele umožňuje prepravovať kyslík efektívnejšie, čo pomáha lepšej výžive  svalov a vnútorných orgánov.  Zlepšená cirkulácia môže tiež zlepšiť veci, ako sú mentálna pohoda, pamäť či nálada.  Rebounding môže tiež zvýšiť odstraňovanie odpadov z tela.  Rýchlejší obeh môže podporiť i lepšiu imunitu a obranyschopnosť organizmu.

Chôdza  na podporu lymfatického systému

Chôdza je jednoduchý a ľahký spôsob, ako rozhýbať lymfatický systém – a nemusíte kupovať žiadne pomôcky! Všetky cvičenia pomôžu rozhýbať lymfatickú tekutinu v našom tele, ale väčšina z nás môže vstať a trochu sa prejsť. Užívajte si vonku a dýchajte a zároveň prospievajte svojmu celkovému zdraviu a pohode!

Používajte esenciálne oleje na podporu lymfatického systému

Existuje niekoľko esenciálnych olejov a zmesí, ktoré sú vhodné na podporu nášho lymfatického systému.

Najznámejšia je borievka obyčajná (Juniperus communis). Plody borievky slúžia na prípravu čaju, ktorý pomáha s lymfatickým a močovým systémom. Aj esenciálny olej z borievky sa využíva práve na podporu týchto dvoch systémov.

Grapefruit (Citrus paradisi) je ďalší bežný esenciálny olej, ktorý používame na lymfatický systém najmä na detoxikáciu. Pozor však na všetky citrusové esenciálne oleje a ich používanie najmä v letných mesiacoch. Treba zabezpečiť, aby časť tela, na ktorú sme masážne aplikovali akýkoľvek citrusový (teda aj grapefruitový) esenciálny olej, nebola min.12-24 hod. vystavená slnku, teda aby sme predišli fotosenzitívnej reakcii.

Cypruštek (Cupressus sempervirens) je tiež jedným z najbežnejších esenciálnych olejov ktoré vyberáme na pomoc lymfatickému systému. Cypruštek skúmali pre jeho silné  antioxidačné vlastnosti a pretože má tiež priamy vplyv na obehový systém. Ako olej pohybu teda môže  priaznivo podporiť krvný a lymfatický obeh.

Rebríček obyčajný (Achillea millefolium) ktorý nájdete v našom Yarrow | Pom je ďalším z olejov na podporu zdravia krvného i lymfatického systému. Stáročiami overený rebríček používajú ľudia od pradávna. V dávnych časoch, ešte keď si ľudia spájali používanie byliniek s ich morfologickým aspektom – tvarom listy rebríčku pripomínajú obehový systém – zistili že má priaznivý vplyv na systém krvného obehu. A keďže obehový systém a lymfatický systém sú paralelné alebo sesterské systémy v našom tele, synergia pôsobenia týchto olejov zaručuje podporu oboch systémov. Väčšinou platí že, ak je esenciálny olej prospešný pre obehový systém, bude prospešný aj pre lymfatický systém.

Na uľahčenie pre prietok lymfy slúžia esenciálne oleje ako Cyprus, Grapefruit, slamienka, citrónová tráva, Wild Orange. Môžete ich použiť napríklad pri metóde suchého kefovania*, ale i ľahkej masáži v nosnom oleji či aromaticky pomocou difúzera.

Lymfatický systém môžete prečistiť za pomoci esenciálnych olejov:

Môžete použiť Lemon a Lime aromaticky alebo masážne v oblasti priebehu miazgových ciev a uzlín.

Pri lymfodrenáži môžete použiť masážne esenciálne oleje Slamienku (Helichrysum) a citrónovú trávu (Lemongrass).

Na odstránenie odpadových látok z lymfy sa používa esenciálny olej Levanduľa masážne i aromatický.

A napokon musíme spomenúť jedinečnú techniku, ktorú odporúčame, AromaTouch – úžasná technika vyvinutá priamo na podporu a očistu lymfatického systému ako i na posilnenie celkového zdravia a imunity! 

Objavte silu esenciálnych olejov

AromaTouch Technique®  je aplikácia esenciálneho oleja na chrbát a chodidlá. Táto technika spája jedinečné výhody ľudského dotyku so silou esenciálnych olejov a vytvára tak celkový wellness zážitok. Esenciálne oleje používané v technike AromaTouch boli vybrané pre ich individuálne a kombinované aromatické vlastnosti.

„Technika AromaTouch bola vyvinutá s cieľom maximalizovať výhody esenciálnych olejov. Jeho silné benefity môžu rovnako dobre využiť ako začínajúci nadšenci esenciálnych olejov, tak aj profesionálni zdravotníci.“ – Dr. David K. Hill 

Viac o technike a výhodách AromaTouch™ techniky sa dozviete v samostatnom článku.